Příběhy úspěšných

Koho by nezajímalo, která cesta vede k úspěchu? Seznamte se s příběhy pokrokových českých farmářů. Firmy, které se nebojí světových trendů a inovací, mohou být skvělým zdrojem inspirace!

Farma Alois Mejsnar

Rodinná Farma Mejsnar byla založena v roce 1991, kdy Mejsnarovi zahajovali své podnikání se šesti krávami na rozloze 11 hektarů. Expanze na sebe nenechala dlouho čekat – již v následujícím roce byla postavena volná stáj pro 24 krav. Tehdy dosahovala denní produkce mléka 150 až 200 litrů.

Otec a syn Mejsnarovi před průtokovým pasterem
Prodejna mléčných produktů přímo na farmě slouží pouze pro doplňkový prodej. Stěžejní je rozvoz zboží.

Farma Vlčí jámy

Ladislav Hošna s rodinou působí na farmě od roku 1993, kdy spolu se stájemi převzali i 200 kusů dobytka (jalovice, telata, dojné krávy). Vzhledem ke špatnému stavu, v jakém se objekt nacházel, si vyžádal veliké investice do oprav. Postupně nechali Hošnovi dojnice pouze ve velké stáji a v malých stájích vybudovali 4 oddělení pro jalovice.

Farma a hotel v Choťovicích

Firma Ing. Karel Horák byla založena v Choťovicích v prosinci roku 1993. Od začátku podnikání až do dnešní doby se majitelé snaží neustále farmu zlepšovat, rozšiřovat, a proto v dnešní době v Choťovicích funguje na naše poměry jedinečný komplex, zahrnující pěstování plodin, chov krav, prasat a hotel s restaurací, která vaří přímo z domácích surovin farmy.

Pohled na hotel a parkoviště, v pravém rohu můžete vidět vlastní bylinkárnu.
Obrázek 1

Farma Pojedy

Farma Pojedy pro své podnikání využívá síť přilehlých vlastních farem, které se zabývají jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou. Těžištěm živočišné produkce je komplexní chov osmi plemen francouzského masného skotu v počtu 1500 kusů, s výhradním použitím genetiky ze země původu. Dále se Farma Pojedy zabývá chovem koní, ovcí a dalších domácích zvířat na Bučickém Mlýně, kde se nachází i penzion s restaurací.